Nieuw in Groet; Mebo’s Bierplankje

Cafe Mereboer luidt feestjaar in met een nieuw product

GROET – Het is dit jaar precies 200 jaar geleden dat aan de Heereweg in Groet een herberg werd gevestigd. Daarmee werd een rijke historie geboren, die vandaag de dag nog steeds wordt doorgezet door Harry Mereboer en Simon Klein. Een jubileum om niet zomaar aan voorbij te gaan, maar om te vieren.  Voorafgaand aan de festiviteiten komt café Mereboer met het Bierplankje.

Sommige (oudere) Groeters kennen café Mereboer nog als herberg De Staande Leeuw. Maar de tijd heeft niet stil gestaan en inmiddels is de “Huiskamer van Groet” uitgebreid met de “Eetkamer van Groet”. Maar wat niet veranderd is, is dat ze al jaren lang bekend staan om hun lekkere biertje. Inmiddels zijn er zelfs al 5 speciaalbieren op tap en nog meer in fles verkrijgbaar.

“Iedereen kent het kaasplankje”, aldus Harry Mereboer. “Al dan niet met een glas wijn of Port. Maar de meeste mensen weten niet, dat er veel meer bier-smaak-varianten zijn, dan wijnvarianten. Dus een combinatie tussen bier en kaas moest ook wel iets moois opleveren. Wij zijn met dat gegeven aan de slag gegaan en hebben iets prachtigs nieuws uitgevonden.”

Mebo’s Bierplankje bestaat uit drie soorten speciaalbier, in de beste combinatie met drie soorten kaas.

Om het oerproduct van Mereboer eer aan te doen, heeft Simon Klein zelfs een opleiding over (speciaal)bieren gevolgd. “De opbouw van smaak bij bier, gaat van licht en fruitig, naar soms heel zwaar en intens. Denk maar eens aan het verschil tussen een witbiertje en een tripel. Dat geldt eigenlijk hetzelfde voor kazen; denk maar eens aan het verschil tussen een jonge kaas en een blauwschimmelkaas. Door die twee dingen te combineren, krijg je wéér hele nieuwe smaken”, aldus een zichtbaar enthousiaste Simon Klein.

“Vanzelfsprekend volgt er nog heel veel aan festiviteiten rondom het 200-jarig bestaan van café Mereboer” voorspelt Harry Mereboer. “Vanaf 30 maart worden er ook bierproeverijen georganiseerd en in het najaar staat zelfs een hele maand in het teken van het jubileum. Maar dit hebben we vast en we zijn er trots op!”

Wilt u meer weten over de festiviteiten? De agenda is te volgen op www.cafemereboer.nl. U kunt natuurlijk ook even bellen naar….

In het jaar dat precies 200 jaar geleden aan de Heereweg in Groet een herberg werd gebouwd (onder andere genaamd ‘de Staande Leeuw’, de naam die oudere Groeters zich nog wel herinneren), komen Harry Mereboer en Simon Klein van café Mereboer met weer een nieuwtje: Mebo’s Bierplankje!
De Huiskamer van Groet is sinds jaar en dag bekend om zijn laagdrempelige entree in combinatie met een biertje. Sinds 2011 is het café uitgebreid met de Eetkamer en sindsdien is ook het aanbod van speciaalbieren steeds groter geworden. Momenteel zijn er minstens 5 speciaalbieren op de tap en nog meer smaken in fles te verkrijgen!
“Omdat we dit feestjaar op verschillende manieren aandacht willen besteden aan 1 van de meest oorspronkelijke producten van een herberg, het biertje voor iedereen, komen we nu alvast met het Bierplankje!” vertelt Harry Mereboer. “Iedereen kent het kaasplankje, al dan niet met een glaasje wijn of port, maar wist je dat er veel meer bier-smaakvariaties zijn dan met wijn? Dus dan zou de combinatie tussen bier en kaas ook veel moois op moeten leveren! Beide zijn tenslotte ontstaan uit grassen!”
Het idee van Mebo’s Bierplankje is dat de gast 3 soorten speciaalbier van de tap krijgt geserveerd in combinatie met 3 speciaal gekozen soorten kaas; Iedere soort bier kent zijn eigen verbinding met de kaaskeuze. “ De opbouw van smaakintensiteit bij bier gaat van licht en fruitig naar zwaar en soms intens met heel eigen smaken. Denk aan een fris witbiertje en aan een zwaardere tripel…” aldus Simon Klein, die een opleiding over (speciaal – )bier heeft gevolgd. “Zo gaat het ook met kaas; van een zachte, milde kaas als een cottage cheese of jonge kaas naar een heel eigen, sterke smaak als een blauwschimmelkaas”
Bij de –regelmatig wisselende- Bierplankjes wordt ook water en wat crackers geserveerd om de smaak van bier en kaas weer te neutraliseren. Zo kan de volgende Bier-Kaascombinatie weer optimaal worden geproefd!
Natuurlijk zullen we dit jaar nog veel meer van het jarige café Mereboer horen, voorspelt Harry Mereboer: “We gaan vanaf 30 maart ook bierproeverijen organiseren en in het najaar volgt een heuse feestmaand rondom het 200-jarig bestaan van de herberg annex Huiskamer van Groet!”
Hou de agenda van café Mereboer maar in de gaten! www.cafemereboer.nl