Dag 5; De dag van de details

Schrijven verandert je manier van kijken.

Het thema van vandaag was het detail. Vaak kun je juist door kleine details op te schrijven heel veel zeggen. ‘De vrouw zat op de stoel’. Saaie zin. Met een detail kan je die zin veel spannender maken. ‘De vrouw met de vieze pukkel op haar neus, zat op de stoel’, maakt al dat je haar veel meer voor je ziet. Je weet nog steeds niet hoe de vrouw eruit ziet, welke kleur haar ze heeft, groot is of klein en of ze aardig is. Maar je weet wel dat ze een vieze pukkel op haar neus heeft en dat zegt op de één of andere manier heel erg veel.

De DurfSchrijvers op de berg zijn erg goed in het aanbrengen van details in hun verhaal. Ze weten sfeer te plaatsen door details toe te voegen. Geweldig hoe ze mij de afgelopen week een inkijk hebben gegeven in hele persoonlijke verhalen. Soms verdrietig, soms juist vrolijk. Er kwamen verhalen naar boven die nog niet eerder verteld zijn en die nu op papier staan. Voor een ieder te lezen, of voor een iemand te bewaren. De details zorgden dat wij als groep de verhalen voelden alsof we erbij geweest zijn.

Vandaag in Lucca was dan ook de opdracht; let op het detail. Vertel aan de hand van een detail wat je dacht en voelde, rook of misschien hoorde. Lucca is een prachtige stad en door te zoeken naar de kleine details in de schoonheid of juist lelijkheid, ben je je nog bewuster van die bijzondere omgeving. 

Ik ben heel benieuwd welke details er morgen boven tafel komen, tijdens de laatste schrijfsessie van deze week.

fsngbbgfdcxv  vfds